01-React Native Nedir? Ne İşe Yarar?

Uzun bir aranın ardından tekrar merhaba. ✍🏻

Mobil geliştirme özellikle son yıllarda epey önem kazandı. Ben de çalışmalarıma devam ederken bir yandan da React bilen front-end geliştiricilerinin öğrenmesinin epey kolay olacağı React Native konusunu da ürettiğim içeriklere dahil etmeye karar verdim. Adım adım başlayıp React Native’i örneklerle birlikte işleyeceğiz. Hazırsanız başlayalım.


React Native Nedir?

React Native, Facebook (Şimdiki adıyla Meta) tarafından geliştirilen ve hem Android hem de iOS platformları için geliştirme yapmaya imkan sağlayan açık kaynaklı bir mobil uygulama çerçevesidir.

Android ve iOS platformu derken neyi kastediyorsun?

Android ve iOS işletim sistemlerini kullanan tüm cihazları kastediyorum. iOs telefonlar, Android telefonlar, Macbook, Android tabletler gibi. Kimi yerlerde Android/iOS ekosistemi diye geçer.

Tanımında açık kaynak kodu diye bir şey söyledin, o ne?

İngilizcesi open-source. Açık kaynak, telif hakkına sahip olmayan ve herkesin katkıda bulunabileceği kodlar demektir.

Çerçeve diye bir şey yazmışsın ayrıca. Çerçeve ne?

İngilizcesi framework. Çoğu yerde çerçeve yerine framework ifadesini görürüz. Çerçeve/framework demek bir yazılım dili ile geliştirilmiş, o yazılım diline özgü özellikleri barındıran kodlardır. Mesela React Native, JavaScript dilinin temelleri üzerine kurulmuş bir frameworktür/çerçevedir.


neden react native kullanalım?

Mobil geliştirme yaparken React Native kullanmanın avantajları var. Bunlara bir bakalım.

1. Bir Kere Geliştir, Her Yerde Kullan

Normalde iOS platformunda geliştirme yapabilmek için normalde Swift veya Objective-C dillerine hakim olmamız lazım. Android platformunda geliştirme yapabilmek içinse Java veya Kotlin bilmemiz gerekir. Ancak sadece React Native bilerek hem Android hem de iOS için uygulama geliştirebiliriz.

Mesela push notification (Cep telefonlarımıza anlık gönderilen bildirimler) özelliğini kullanabilmek için her iki platform için ayrı ayrı kodlar yazmamız gerekir. Ancak React Native sayesinde bu özelliği her iki platform için de tek yerden kullanabiliyoruz.

2. React Bileşenlerini Kullanarak Kullanıcı Arayüzü Geliştir

Kullanıcı arayüzünden kastımız nedir?

Mesela Spotify’a giriş yapmadan önce karşımıza çıkan “Giriş Yap” butonu kullanıcı arayüzünün bir parçasıdır. Spotify’a giriş yaptığımızda karşımıza çıkan “Kitaplık”, “Albümler”, “İndirilenler”, “Beğenilen Şarkılar” gibi görsel alanların tümü bir araya gelerek kullanıcı arayüzünü oluşturur.

Başlıkta ifade ettiğimiz “React bileşenleri” ne anlama geliyor peki?

React bileşeni dediğimiz şey uygulamalarımızın görünümünü ve davranışlarını belirleyen yapı taşlarıdır. Mesela üstte örneğini verdiğimiz “Giriş Yap” butonu bir React bileşeni olabilir ve uygulamamızın herhangi bir yerinde kullanılabilir. Bu bileşen, butonun nasıl göründüğünü ve üzerine tıklandığında ne olacağını belirler.

Mobil geliştirme yaparken React Native kullanmamız, React bileşenlerini kullanmamızı mecbur kılıyor. Bu da React bilen bir geliştiricinin kolaylıkla React Native’e uyum sağlayabileceği anlamına geliyor.

3. Talep

React Native özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından sıkça kullanılıyor. Bunun sebebi iOS ve Android platformları için ayrı ayrı yazılımcı istihdam etmek yerine her iki platform için de geliştirme yapabilen React Native geliştiricisini tercih etmek istemeleridir. Bu da piyasada React Native talebi oluşturuyor haliyle.

4. Esneklik

React bilen birisi React Native ile mobil geliştirme yapabiliyor. Tam tersi şekilde geliştirici isterse mobilden web tarafına geçebilir. Bu da esneklik sağlar.

5. Dünyaca Ünlü Şirketler Tarafından Kullanılması

Tesla, Microsoft, Meta ve daha niceleri… React Native dünyaca ünlü firmalar tarafından kullanılıyor. Bu da onu güvenilir bir framework yapıyor.

6. Topluluk Desteği

React Native dünya genelinde oldukça sık kullanılan bir framework. Bu yüzden topluluğu da büyük. Bu, başınız sıkıştığında destek bulmak noktasında zorlanmayacağınız anlamına geliyor.


Evet, bu ilk derste React Native’e kısa bir giriş yaptık. Bu seriyi devam ettirip bitirmek istiyorum. Zamanla diğer dersleri de ekleyeceğim. Takipte kalın.

Görüşmek üzere!

1 thoughts on “01-React Native Nedir? Ne İşe Yarar?”

  1. Geri bildirim: 02-React Native Kurulumları - Frontçu Abi

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top